Muhtariyet nedir?
Özerklik, otonomi veya özerklik; merkezi örgütsel yapıyı ve dolayısıyla hiyerarşiyi reddeden, gönüllü katılıma dayalı ve gizlilik yerine açıklığı tercih eden bireylerin bir arada yaşamasıdır. Düşünce birliği ve dayanışmadır.
Mahalli muhtariyet nedir?
1-Tüzel kişilik ve temsil ve taraf olma yetkisi: Madde 127 – Mahalli idareler; il, belediye veya köy halkının mahalli müşterek ihtiyaçlarını karşılamak üzere kuruluş esasları kanunla belirlenen ve karar organları, seçmenler tarafından seçilerek oluşturulan, kamu hukukuna tabi tüzel kişilerdir.
Adli muhtariyet nedir?
Cumhuriyet savcısının soruşturma sonunda topladığı delillerin açıklanmasını istediği, şüphelilerin cezalandırılmasının istendiği kanun hükümleri ile bu hükümlerde yer alan hükümler, bunların gerekçeleri ve kurduğu illiyet bağı.
Hukuk dilinde ölen kişiye ne denir?
“Mirasçı” yani “Muris”, ölümü üzerine hakları ve alacakları kanunen belirlenen mirasçılarına geçen kişidir.
Hukuk muhtariyet ne demek?
Bir kurumun yasa yapma ve yaptığı yasaları uygulama hakkına özerklik denir.
Dava açmakta muhtariyetine ne demek?
1- Davacının temyiz edilebilir başvurusunun Mahkememizin görev alanına girmemesi nedeniyle, temyiz konusu hakkında KARAR VERME ROLÜNÜN OLMADIĞI ve davacının idari yargıda dava açma imkânının bulunmadığı, …” kararın temyizsiz olarak kesinleştiği hükme bağlanmıştır.
Mahalli idareler kimlerdir?
Türkiye’de 1982 Anayasası hükümlerine göre yerel yönetim birimleri; il özel idaresi, belediyeler (büyükşehir, il, ilçe, şehir belediyeleri) ve köylerdir. Kanunla bir il kurulduğunda, il özel idareleri ve il belediyeleri de kurulur.
Mahalle mahalli idare midir?
Bu bağlamda Anayasamıza baktığımızda, “Yerel Yönetimler” başlıklı 127. maddesinde yerel yönetimlerin, il özel idareleri, belediyeler ve köyler olarak düzenlendiği, mahallenin yerel yönetim birimi olarak kabul edilmediği görülmektedir.
Mahalli müşterek ne demek?
Türkiye Anayasa Mahkemesi, “yerel ortak ihtiyaçlar”ı, “…yerel ve kamusal hizmet karakterinin hâkim olduğu, aynı bölgede bir arada yaşamanın ortaya çıkardığı etkin durumların yarattığı, güçlendirdiği ve güncelleştirdiği ortak beklentilerin ifadesi” olarak tanımlamaktadır10.
İrade muhtariyeti nedir?
İrade özerkliği ilkesi, hukuk sisteminin bireye kendi özgür iradesine göre ilişkilerini düzenleme yetkisi vermesidir (Eren, 2020, s. 365).
Hukukta murakabe ne demek?
Bunlar, hizmet ve iç düzen kurallarını ihlal ettiklerinde belirli bir statüdeki kişilere verilen cezalardır. Devletin tüm gelir ve giderlerini, mallarını ve onun adına hesaplarını kontrol edenlerin hesaplarını incelemek ve değerlendirmekle görevli Büyük Millet Meclisi’ne bağlı bir komite.
Hukukta null ne demek?
Değersiz/önemsiz kılmak, yok etmek. iptal etmek, iptal etmek.
Baba ölünce dededen toruna miras kalır mı?
Bir torun büyükbabasından doğrudan miras alamaz. Büyükbabanızın mirası, duruma bağlı olarak önce annenize veya babanıza geçecektir. Bu nedenle, anne veya baba hayatta olduğu sürece büyükbabadan toruna miras kalmaz. Baba büyükbabadan önce ölürse miras büyükbabadan doğrudan toruna geçecektir.
Babadan kalan miras zaman aşımına uğrar mı?
Miras hukukundan doğan alacaklarda zamanaşımı süresi, davacının mirasçı olduğunu ve davalının miras veya miras malları üzerinde tasarrufta bulunduğunu öğrendiği günden itibaren bir yıl, her halde miras bırakanın ölüm tarihinden veya vasiyetnamenin açılmasından itibaren on yıldır.
Muris kime denir?
Muris; Arapça kökenli bir kelime olup “miras bırakan” anlamına gelir. Hukuken, ölüm halinde miras bırakan kişiye merhum denir.
Özerklik kavramı nedir?
Özerklik, karar alma ve kendini herhangi bir kişiden veya durumdan bağımsız olarak yönetme yeteneğidir. Yunanca “auto” (kendi) ve “nomos” (kural, yasa) kelimelerinin birleşimidir.
Parlamento ne demek TDK?
PARLAMENTO SÖZCÜĞÜNÜN ANLAMI: Ülkenin kanunlarını yapan, milli bütçeyi kabul eden, hükümeti denetleyen ve Anayasa ile kendisine verilen diğer görev ve yetkileri yerine getiren, halkın oylarıyla belirli bir süre için seçilmiş temsilcilerden oluşan meclis (veya meclisler) anlamına gelir.
Özerk yönetim nedir tarihte?
Özerklik, bir kurum veya kuruluşa kanunla kendi kendini yönetme hakkı verilmesidir; kamu örgütleri açısından ise, kamu kurum ve kuruluşlarının kendi çıkardıkları kurallarla sundukları hizmetleri düzenleyebilmeleri anlamına gelmektedir (Kalabalık, 2005:130).
İstihdam ne demek TDK?
TDK sözlük anlamı istihdam ne anlama geliyor? Özellikle Türk Dil Kurumu’na göre istihdam kelimesi bir görev veya işte kullanım olarak değerlendirilmektedir. Ayrıca herhangi bir sektörde bir veya daha fazla kişinin işe alınması olarak da tanımlanmaktadır.
Kaynak: EtkiliCv.com