Ev sahibi dışında biri kira sözleşmesi yapabilir mi?
Bazı durumlarda, ev sahibi, mal sahibi yerine üçüncü bir taraftır ve başkasına ait bir mülk için kira sözleşmesi yapılır. Böyle bir sözleşme yasal olarak geçerlidir. Ev sahibi ve mülkün sahibi aynı kişi olmak zorunda değildir. Ev sahibi, mal sahibinden farklı bir kişi olabilir.
Ev sahibi yerine başkası kiraya verebilir mi?
Türk Borçlar Kanunu’nun 322/2 maddesine göre, apartman dairesi ve kapalı işyeri kira sözleşmelerinde kiracılar, kiraya verenin yazılı izni olmaksızın kiralananı başkasına kiraya veremez veya kullanma hakkını devredemezler.
Tapu sahibi olmadan kiraya verilir mi?
Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına göre; tapusu başkasına ait olan bir konutu, sahibinin bilgisi ve rızası olmaksızın kiralamak suçtur.
Malik olmayan kiraya veren kira tespit davası açabilir mi?
Bunun bir istisnası, kira sözleşmesinin tarafı olmayan malikin kira değerlendirmesi davası açabilmesidir. Ayrıca, B.K. Yasal hükümlere göre, ev sahibinin malik olması gerekmez. Kira sözleşmeleri kişisel haklar kuran sözleşmeler olduğundan, üçüncü kişilere ait mülkün kiraya verilmesi de mümkündür.
Kiralayan mülk sahibi olmak zorunda mı?
Bir taşınmazı kiraya vermek için o taşınmazın maliki olmak gerekmese de, kira bedelinin tespiti ve tahliye davaları, taşınmazın maliki olmayan ancak kat maliki sıfatına sahip olan kişi tarafından da açılabilir.
Malik olmayan kişi kira sözleşmesi yapabilir mi?
6570 sayılı Kanun’da mülkiyet ilkesi değil sözleşme ilkesi kabul edilmiş olup, bu husus 07.11.1962 tarih ve 6/8 E., 61 K. sayılı Kanun Genel Kurulu kararında da benimsenmiştir. Kiralanan taşınmazın başkasına kiralanması imkânı vardır. Sözleşme hukuken geçerli olduğundan, kiralayanın taşınmazın maliki olma zorunluluğu yoktur.
Ev sahibi olmadan kira sözleşmesi yapılır mı?
Sözleşmeyi imzaladığınız tarafın kiracı veya ev sahibi olduğundan emin olmalısınız. İmzalayanlar kiracı veya ev sahibi değilse, vekaletnamelerinin olup olmadığını kontrol etmelisiniz. İsterseniz, sözleşmeye her iki tarafın kimlik kartlarının kopyalarını da ekleyebilirsiniz.
Eşim benim evimi kiraya verebilir mi?
Önemli olan aile konutu üzerindeki hakların türü değil, aile konutu üzerindeki hakları sınırlayıp sınırlamadığıdır. Aşağıdaki müdahaleler diğer eşin rızası olmadan aile konutu üzerinde yapılamaz: Üçüncü bir kişi lehine yararlanma veya tabi olma hakkı tesis edilemez. Aile konutları kiraya verilemez.
Kira sözleşmesinde ev sahibinin imzası yoksa ne olur?
Kiracı veya ev sahibinin imzasının bulunmaması, yanlış veya eksik bilgi bulunması gibi durumlar, taraflar arasındaki sözleşmenin bağlayıcı olmadığını gösterir. Bu tür usulsüzlükler sözleşmenin feshine veya yargısal iptaline yol açar.
Tapu olmadan kira sözleşmesi yapılır mı?
Kira sözleşmesinin Tapu Sicilinin notlar sütununa kaydedilebilmesi için bazı belgelerin sunulması gerekir: kira sözleşmesi, tapu. Tapu yoksa, mülkün ada ve parsel numaralarını gösteren bir belge veya mal sahibinden sözlü beyan
Malik olmayan kiraya veren tahliye taahhüdü alabilir mi?
Kiralanan taşınmazın tahliyesini isteme hakkı ev sahibine ait olup, ev sahibi olmayan malik, kiralanan taşınmazın tahliyesini isteyemez.
Tapusu olmayan ev nasıl kiraya verilir?
Yukarıda gördüğümüz gibi, oturma izniniz (yasal oturma izni) yoksa daire kiralamanın önünde yasal bir engel yoktur. Kullanım izni almadan kira sözleşmesi yapmak mümkündür. Bu bağlamda, bina sahipleri belediyeden yapı izni almadan evlerini kiraya verebilirler.
5 yılı dolduran kiracıya en fazla ne kadar zam yapılır?
Yukarıda açıklandığı üzere, Türk Borçlar Kanunu’nun 344/2 maddesine göre kira sözleşmesinin 5. yılı dolan kiracı, kira bedelini TÜFE’nin 12 aylık ortalaması oranında artırmakla yükümlüdür.
5 yılı dolan kiracıya kira tespit davası ne zaman açılır?
Kira değerlendirmesi davası 5 yıl sonra ne zaman açılır? Herhangi bir zamanda kira değerlendirmesi davası açmak mümkündür. Kira değerlendirmesi davası açmak için bir son tarih yoktur. Ancak, kirayı piyasa değerine düşürme davası, kira sözleşmesinin başlangıcından itibaren 5 yıl sonra açılabilir.
Vekalet kira sözleşmesi Nasıl Yapılır?
Acente kira sözleşmesinde gerçek veya tüzel kişi adına imza attığını açıkça belirtiyorsa, sözleşmenin acente tarafından imzalandığına dair şüphe yoktur. Ev sahibi davayı başlatmalı ve takip etmelidir. Özel olarak yetkilendirilmiş bir avukat, müvekkili adına kira sözleşmesini sonuçlandırabilir.
Kira sözleşmesini ev sahibinden başkası imzalayabilir mi?
Kira sözleşmesini imzalama yetkisi mülk sahibi ve kiracıya aittir. Mülk sahibi, imzalama yetkisini bir vekaletname aracılığıyla başka bir kişiye devredebilir. Öte yandan kiracı, ev sahibinin kabul etmesi durumunda bir vekaletname aracılığıyla başka bir kişiye imzalatabilir.
Ev sahibi olmadan kira sözleşmesi yapılır mı?
Sözleşmeyi imzaladığınız tarafın kiracı veya ev sahibi olduğundan emin olmalısınız. İmzalayanlar kiracı veya ev sahibi değilse, vekaletnamelerinin olup olmadığını kontrol etmelisiniz. İsterseniz, sözleşmeye her iki tarafın kimlik kartlarının kopyalarını da ekleyebilirsiniz.
Kira sözleşmesini başkası yapabilir mi?
Yetkili bir temsilci aracılığıyla kira sözleşmesi yapmak mümkündür. Ancak, bir üçüncü kişiye bir eşyanın kiralanması konusunda ev sahibini temsil etmesi için vekalet verilebilir. Ancak, avukatın kira sözleşmesi yapmak için yazılı bir vekaletnameye ihtiyacı yoktur.
Kira sözleşmesinde ev sahibinin imzası yoksa ne olur?
Kiracının veya ev sahibinin imzasının bulunmaması veya bilgilerin yanlış veya eksik olması gibi durumlar, taraflar arasındaki sözleşmenin bağlayıcı olmadığını gösterir. Bu tür usulsüzlükler, sözleşmenin feshedilmesine veya yargısal olarak geçersizliğinin ilan edilmesine yol açabilir.