İçeriğe geç

Bindallı Kıyafet Midir

Bindallı ve kaftan aynı mı?

Kaftanlar koyu ve koyu tonlara sahipken, bindallı kaftanlar daha koyu renklere sahiptir. Kaftanlar ince kumaşlardan yapılırken, bindallı kumaş daha kalındır. Kaftan güçlü Osmanlı motifleri içerirken, bindallı modeller daha basit işlemelere sahiptir.

Bindallı kim giyer?

Gelinin kına gecesinde giydiği geleneksel kıyafet olan bindallı, genellikle gümüş veya altın işlemeli kırmızı, yeşil veya koyu mavi renktedir. Geleneksel kıyafetleri tercih etmeyenler kına gecesi için kına gecesi elbise modelleri arasından seçim yapabilirler.

Bindallı nerenin yöresel kıyafetidir?

Beypazarı’nın en önemli yöresel giysisi olan bindallı, kadifeden yapılmış, tamamı simle işlenmiş şalvar biçiminde don, salta ve faniladan oluşan en değerli süs eşyası olarak kabul edilir.

Kınada kaftan giymek zorunlu mu?

Kına Yakılırken Kına yakılmadan önce elbette çeşitli oyunlar oynanır ve danslar yapılır. Bu esnada kendinizi rahat hissediyorsanız bindallınızı veya kaftanınızı giymeniz daha uygun olacaktır. Ancak bazı gelinler kına yakılırken bindallılarını veya kaftanlarını giymeyi tercih edebilir.

Bindalli neden giyilir?

Tören elbisesi olarak kullanılan bindallı, gelinlik ve damatlık adı altında tanımlanırsa bir kadının hayatında giydiği en önemli giysidir. Düğünden sonra bir süre giyilen bu kadın giysileri, gelinin yanına gelen misafirlere de gösterilir ve daha sonra sandıklarda saklanır (Koçu, 1967: 121).

Kimler kaftan giyer?

“Kaftan” terimi, üstüne giyilen kumaştan yapılmış uzun, süslü ve astarı olmayan bir elbise anlamına gelir. Kaftanın kökeni Orta Asya’ya dayanır ve Osmanlı döneminde sultanlar ve saray mensupları tarafından giyilirdi. Kaftanlar; Değeri renk, çizgi ve düğmelerle belirlenebilen değerli giysilerdi.

Bindallı nerede giyilir?

Üç etekte; kollu kısa yelek ve “fermene” adı verilen brokar da kullanılır. Bindallı, Yörük kızlarının düğünlerinde giydikleri gelinliklerdir. Evlendikten sonra katıldıkları tüm düğünlerde de kullanılır.

Kaftan neden giyilir?

Kaftanlar, Osmanlı döneminde saray ve çevresinde önemli ve saygı duyulan bir giyim türüydü. Kaftan denildiğinde akla ilk gelen şey, padişah ve saray mensuplarının giydiği kıyafetlerdir. Giysi, onuru temsil eder ve sembolik olarak kullanılır.

Kına gecesi masrafları kime aittir?

Kına gecesi gelin için düzenlenen bir organizasyon olduğu için tüm masraflar geline aittir. Gelin salon, yiyecek ve içecek, organizasyon, hediyeler vb. masrafları karşılamak zorundadır.

Bindallı giymek ne anlama gelir?

Özellikle kısmetin açık olması durumunda mutlu bir ilişki yaşayacaklarına ve bu birlikteliğin ilerleyen zamanlarda evliliğe dönüşeceğine işaret eder.

Bindallı ne renk olmalı?

Kına uygulaması sırasında ritüele uygun kıyafetlere özellikle dikkat edilir. Gelin kına töreni sırasında kaftan seçmişse, gelinin arkadaşları da bindallı adı verilen kıyafetler giyebilirler. Gelinin kaftanı kırmızı ise arkadaşları yeşil, mavi, mor, bej veya bordo seçebilirler.

Bindallı ne zaman giyilir?

Bindallı ise daha ince bir kumaştan yapılır. Kumaş çok daha hafif ve ince olduğu için bindallı yazın kına gecelerinde giymek için daha uygundur. Kışın kına gecelerinde ise kaftan tercih edilir. Her iki kıyafet de kına gecelerinin vazgeçilmezidir.

Kınada kız ne giyer?

Ancak genel olarak kına geceleri cesur renklere ve geleneksel kıyafetlere odaklanan etkinliklerdir. Kadınlar kaftanları, gece elbiselerini veya modern elbiseleri tercih ederken, erkekler takım elbiseleri veya gömlek-pantolon kombinasyonlarını tercih eder.

Kınada ne renk giyilmez?

Kına gecesi ve düğün sezonunda, gecenin yıldızı gelindir. En şık ve kusursuz olmak ister. Düğünlerde, istisnai durumlar haricinde, gelin beyaz ve tonlarını giyer. Düğünlerde konuklar genellikle beyaz giymezler.

Bindallıyı kim alır?

Kına gecesi masraflarını karşılayan erkeğin kına gecesi için alması gereken eşyalar vardır. Erkek tarafı bu alışveriş masraflarını karşılar. Alınacak şeyler şunlardır: Bindallı

Kaftanın diğer adı nedir?

Kaftanlara, stil ve çeşitlerine göre murabba, keçe, yünlü vb. isimler verilir.

Bindallı ne kaftan ne?

Tarihi ve Kültürel Değer: Kaftanlar Osmanlı döneminde önemli rol oynayan ve sosyal statüyü belirtmek için kullanılan önemli bir giysidir. Bindallı, Türk geleneğinde önemli bir yere sahip olan bir gelinlik kıyafetidir.

Kınada kaftan yerine ne giyilir?

Kına gecenizde klasik bindallı ya da kaftan modelleri yerine abiye elbise tercih edebilirsiniz.

Bindallı nasıl bir şey?

Bindallı, kadife, yün, keçe, saten ve arakiye kumaşlar üzerine mukavvadan yapılmış dal, yaprak ve çiçek motiflerinin altın, gümüş, metalik veya simli ipliklerle işlenmesiyle yapılan bir kumaş türüdür. Genellikle motifler kırmızı, mor, lacivert gibi koyu renkli kumaşlara işlenir.

Kaynak: dinlerakademi.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

solarmed.com.tr