Aday memur hangi durumlarda memurluktan atılır?
Madde hükmü gayet açıktır. Adaylık süresi içinde (aynı kanunun 54 üncü maddesinin 2 nci fıkrasına göre bu süre en az 1, en çok 2 yıl olabilir) başarısız olanlar ve adaylık süresi içinde kamu hizmetiyle bağdaşmayan davranışlarda bulunanlar, adaylıklarının kamu hizmetinden çıkarılmasına karar verilebilir.
Aday memur 1 gün işe gelmezse ne olur?
1- 24 saate kadar işe gelmemekten dolayı ceza almak için, personelin söz konusu gün boyunca işe hiç gelmemesi gerekir. Aslında, maddenin hükmü “gelmemek” ifadesini kullanır. Ancak, o gün işe gittiniz, saat zaten 11:00 civarı olsa bile.
Aday memur istifa ederse ne olur?
Kamu hizmetinden emekli olan veya ayrılanlar, kamu hizmetine yeniden girmek için en fazla iki defa başvuruda bulunabilirler. Kamu görevlisi iken görevinden ayrılanlar, ancak emekli oldukları kuruma başvuruda bulunabilirler; görevi devam ederken ayrılanlar, başka bir kuruma yeniden başvuruda bulunamazlar.
Aday memur kınama cezası alınırsa ne olur?
Bu cezalar adaylık sürecinde verilirse, memur adayı işten çıkarılır ve kamu hizmetiyle bağı koparılır. Bu nedenle, adaylık sürecinde disiplin cezası alan bir memurun bu cezaya itiraz hakkını kullanması büyük önem taşımaktadır.
Aday memurun görevine nasıl son verilir?
Adaylık süresi içinde hizmetin sona ermesi Temel eğitim, hazırlık eğitimi ve staj dönemlerinden herhangi birini tamamlayamayan memur adayının görevine son verilir. *Adaylık süresi içinde hal ve hareketleri kamu hizmetiyle bağdaşmayan memurların görevine son verilir.
Aday memurluk süresi ne kadar?
Şöyle ki; Madde 3/c: “Adaylık süresi: Devlet kamu hizmetleri ve görevlerine ilk defa atananların atanma tarihinden itibaren bir yıldan az ve iki yıldan fazla olmamak üzere geçen süreyi.” Esasen, memur adaylığı sürecinin işleyişi 657 sayılı Kanunun 54 üncü maddesinin 2 nci fıkrasında açıklanmıştır.
Aday memur devamsızlık yaparsa ne olur?
Öte yandan 657 sayılı Kanunun 125/E-d maddesinde; Yılda toplam 20 gün mazeretsiz işe devamsızlık yapılması, kamu görevinden çıkarma cezası verilmesi gereken hallerden biri olarak sayılmıştır.
Atanan biri gelmezse ne olur?
Devlet Memurları Kanunu’nun 94. maddesi kamu görevinden genel istifayı düzenlemektedir: “Hizmet, tamamlanmadan veya organlarca kabul edilen bir mazeret olmaksızın terk edilir ve bu istifa on gün kesintisiz devam ederse istifa başvurusunda bulunulması gerekir.” yazılı başvuruya gerek kalmaksızın yapılmış sayılır.”18 Ekim 2023
Memur haber vermeden işe gitmezse ne olur?
Mazeretsiz ve sürekli olarak 3 ila 9 gün işe gelmeyen bir memur, Devlet Memurları Kanunu’nun 125. maddesi uyarınca terfinin durdurulması cezasıyla karşı karşıya kalabilir. Bu ceza, memurun bir ila üç yıl boyunca mevcut rütbesinden terfi edememesiyle sonuçlanabilir.
Adaylık için istifa eden memur geri dönebilir mi?
Seçimlere katılmak üzere görevlerinden istifa eden kamu görevlilerinin, adaylık veya seçimlerde yenilgiye uğramaları halinde, zamanında başvurmaları halinde eski görevlerine dönebilmeleri esastır.
Aday memurken istifa edenler 6 aylık bekleme süresine tabi midir?
Madde 97’ye göre, kamu hizmetine dönmek için usulüne uygun yazılı istekte bulunarak istifasını (istifasını) isteyen kamu görevlisi için en az 6 ay, istifa etmiş (emekli olmuş) sayılan kamu görevlisi için ise bu süre 1 yıldır.
Atanan memur ne zaman istifa edebilir?
657 sayılı Kanunun 94 üncü maddesine göre, kurumlarınca kabul edilen bir mazereti olmaksızın görevlerinden ayrılan ve istifaları on gün kesintisiz devam eden kamu görevlileri, yazılı istekte bulunmaya gerek olmaksızın istifa isteminde bulunmuş sayılırlar.
Kınama sicile işler mi?
Peki, bir kınamanın kayda geçip geçmediği sorusunun cevabı, disiplin yaptırımlarının memurun personel dosyasına kaydedildiğidir. Uyarı alan bir memur, uyarıdan beş yıl sonra, atanmasından sorumlu memura, kendisine verilen yaptırımların personel dosyasından kaldırılması için başvuruda bulunabilir.
Memur hangi hallerde kınama cezası alır?
Kınama: Bu, memura davranış ve görevlerinde kusurlu olduğunun yazılı olarak bildirilmesidir. Daha önce uyarı almış bir memur, tekrarlama süresi içinde ikinci uyarıyı gerektiren bir eylemde bulunursa, kınama verilir.
Memura tutanak tutulursa ne olur?
Yetkiliye karşı bir rapor hazırlamak, yaptırım için acil bir sebep değil, yetkiliye karşı yürütülecek soruşturmanın başlangıcıdır. Yetkiliye yaptırım uygulanıp uygulanmayacağı disiplin soruşturmasının sonucu olacaktır.
Hangi suçlarda memurluktan atılır?
Zimmet, gasp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, bir edimin ifasına müdahale, suçtan kaynaklanan kara para aklama veya kaçakçılık suçlarından mahkûm olmamak.
Memur hangi durumlarda görevden atılır?
Bunlar memurların görevden alınma sebepleridir; kamu hizmetlerinin gerektirdiği hallerde, memurun göreve devam etmesinin sakıncası (disiplin cezası gerektiren bir iş nedeniyle), memur hakkında mahkemeler aracılığıyla ceza kovuşturması yapılmasıdır.
Hangi hallerde devlet memurluğundan çıkarılır?
Niteliği itibariyle en ağır ceza olan kamu görevinden çıkarma cezası için kişinin rüşvet alması, yüz kızartıcı ve onur kırıcı davranışlarda bulunması, devlete ait gizli bilgileri açıklaması, siyasi partiye üye olması veya Atatürk aleyhine suç işlemesi gerekir.
Memurluktan atılan kişi tekrar memur olabilir mi?
Kamu görevinin sona erme nedenleri 98. maddede sayılmıştır. Bunlardan ilki, kamu görevinden çıkarılan kişilere kamu görevine dönme hakkı tanıyan 657 sayılı Kanun gereğince kamu görevinden çıkarılmadır.