İçeriğe geç

Konuk Kelimesinin Kökü Nedir

Konuk Türkçe mi?

Eski Türkçe misafir “1. “Geceleyen kişi, misafir, 2. Konaklama yeri, alan” kelimesinden türemiştir. Bu kelime Eski Türkçe kon- fiilinden türemiştir ve Eski Türkçe +Uk eki ile bağlanmıştır.

Misafir kelimesinin kökü nedir?

Misafir – Nisanyan Sözlüğü. Arapça sfr kökünden gelen musāfir مسافر kelimesinin ödünç alınmış halidir ve “yolcu, seyyah” anlamına gelir. Bu kelime Arapça fiil sāfara سافر “yolculuk yaptı”nın mufāˁil biçimindedir. aktif fiil sıfatıdır. Bu fiil Arapça safar سفر “yolculuk” kelimesinden türemiştir.

Kelime kökü nereden gelir?

Kelime kelimesi Arapça كلمة (kelimâ(t)) kelimesinden ödünç alınmıştır ve “söylenen, söz” anlamına gelir. Arapça kelime, aynı dilde faˁila(t) ölçüsünde de görülen كَلَمَ (kalama) “dedi” fiilinin bir türevidir.

Sevinmek kelimesinin kökü nedir?

1.

Konuk sözcüğünün kökü nedir?

Misafir ~ malikane kelimesi kon- “yatmak, yatağa girmek, geceyi geçirmek” fiil kökünden türemiştir, bkz. Mahmut El-Kaşgarî’de -k isim-fiil ekiyle Kon-12.

Konuk eş anlamı nedir?

Kısacası, “guest” kelimesi isim olarak kullanıldığında “guest” anlamına gelir. Bu durumda, guest kelimesinin eşanlamlısı “guest” kelimesidir.

Kelimenin kökü neresidir?

Dilbilgisinde kök, bir sözcüğün önek ve sonekleri çıkarıldıktan sonra geriye kalan anlamlı kısmıdır.

Çay kelimesinin kökü nedir?

Dünyanın pek çok dilinde çay sözcüğünün kökeni, dünyaya yayıldığı Çin dillerine dayanır. Mandarin lehçesinde ç’a, Min lehçesinde (Amoy) t’e ve Kantonca’da çàh, 茶 karakterinin farklı telaffuzlarıdır ve dünya genelinde yaygın olan çayın çeşitli telaffuzlarının kökenini oluştururlar.

Türemiş kökü nedir?

GÖVDE + SON EKİ + EĞİLİM EKİ ⇒ Yapım ekleri eklenerek oluşturulan yeni sözcükler türemiş sözcük olarak ifade edilir.

Efendi hangi dilde?

“Efendi” kelimesi iyi örneklerden biridir. Bu kelime Yunanca kökenlidir. Anadolu Selçuklu döneminde Bizans Yunancasından Türk Türkçesine geçmiştir.

Lahana hangi dilden Türkçeye geçti?

Lahana – Nisanyan Sözlüğü. Yunanca láχano λάχανο “lahana kelimesi” kelimesinden ödünç alınmış bir kelimedir. Bu kelime, eski Yunanca láχanon λάχανον “her türlü sebze” kelimesinden türemiştir. Bu kelimenin adı, eski Yunanca laχaínō λαχαίνω “toprağı sürmek, kazmak” fiilinden türemiştir.

Liman hangi dilden Türkçeye geçti?

Kelimenin kökeni, “koy” veya “gemi mahallesi” anlamına gelen eski Yunancadaki λιμένας (limenas)’dır. Yunancadan Türkçeye “gemi mahallesi” anlamına gelen liman olarak çevrilmiştir ve birçok Türkçe yer adında kullanılmıştır.

Kapının kökü nedir?

9- Kapı, kapatmak, kapamak, kapak, içermek, kapsam, kap, örten, kapalı, örtmek kelimeleri de aynı kökten gelir… Bütün kelimelerin ortak kökü muhtemelen “kap”tır (bir şeyi çevresinden izole etmek için içine saklamaya yarayan araç).

Uyku kökü nedir?

Uyku – Nisanyan Sözlüğü. Türkçe-Türkçe uy- fiilinden, Türkçe-Türkçe eki +PGU ile türetilmiştir. Daha fazla bilgi için Uyku’ya bakın. Uykululuk: Kuzu boynundaki büyük bir bez.

Gözlemenin kökü nedir?

“Kızartılarak pişirilen börek” anlamına gelen “gozleme” sözcüğü, isim kökü olan “ember” (“kömür parçası”) fiiline +le fiil çekimi eki, isim-fiil eki olan -me fiiline ise közle- fiilinin eklenmesiyle kalıcı isim yapılmış bir sözcüktür.

Türkcen mi Türkçe mi?

Türkçede, kesme işaretleri genellikle özel isimlerde kullanılır. Ancak, Türkçede kesme işareti kullanmamalısınız. Bu bağlamda, Türk Dil Kurumu’na göre bu kelimenin doğru yazımı “Türkçe” olmalıdır.

Konuk etmek ne demek TDK?

Ev sahipliği yapmak AÇIKLAMA: Birini bir süreliğine evinde ağırlamak.

Türkçemizin ayrılır mı?

UYARI: Türemiş ekler, çokluk ekleri ve bunlardan sonra gelen ekler kesme işareti ile ayrılmaz: Türklük, Türkleşme, Türkçü, Türkçülük, Türk, Müslüman, Hristiyanlık, Avrupalı, Avrupalılaşma, Aydınlı, Konyalı, Bursalı, Ahmetler, Mehmetler, Yakup Kadriler, Türkler, Türklük, Türkleşme, Türk…

Öneri Türkçe mi?

Telkin, Türkçe bir kelime olup birine belli konularda seçenek ve tavsiye sunmak anlamına gelir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

solarmed.com.tr