İçeriğe geç

Savcı Hangi Durumlarda Kamu Davası Açar

Hangi suçlar kamu davasına dönüşür?

Cumhuriyet savcılığının şikâyet üzerine açtığı kamu davası; basit tıbbi müdahale ile giderilebilen kasten yaralama, taksirle yaralama, cinsel istismar, kişilerin huzur ve sükûnunu bozma, mala zarar verme, güveni kötüye kullanma suçlarından açılmıştır.

Kamu davası kimlere açılır?

Kamu davası nedir? Ceza muhakemesinin aşamalarından biri olan soruşturma evresinin tamamlanmasından sonra, suçun işlendiği hususunda yeterli şüphenin bulunması halinde, soruşturma sonunda kamu davası açılır. (CMK 170) Bu dava, asıl uyuşmazlığı çözen asıl davadır.

Savcı her şikayete dava açar mı?

Savcılara ceza mahkemelerinde şikayette bulunma yetkisi verilmiştir. Bireyler bir suçun mağduru olurlarsa, savcılığa şikayette bulunmaları gerekir. Savcılık daha sonra gerekli araştırma ve soruşturmaları yapar ve kamu adına cezai işlem başlatabilir.

Savcı ne zaman dava açar?

Savcı, iddianamede yer alan suç delillerinin suça ilişkin makul bir şüphe oluşturduğuna karar verdiğinde dava açılır. Savcı toplanan delillerin bir suçtan şüphelenmek için yeterli olmadığını düşünürse, kovuşturma açmamaya karar vermelidir. Bu durumda, kovuşturma açılmasına gerek olmadığına karar verilir.

Kamu davası en fazla kaç yıl ceza verilir?

Kamu cezası kaç yıldır? Kamu davasının açılmasının savcı tarafından ertelenmesi halinde, üç yıldan fazla olmamak üzere hapis cezası gerektiren suçlar için verilir. On beş yaşından küçük çocuklar için kamu cezasının verileceği azami sınır beş yıldır.

Kamu davasında tutuklama olur mu?

Kamu davasının duruşmasına katılmayan sanık tutuklanabilir. Ancak, şahsi davanın duruşmasına katılmayan sanık hakkında bu tedbir uygulanmaz.

Kamu davasında para cezası ne kadar?

(1) Para cezası, hükümlünün, beş günden az ve kanunda başka türlü hüküm bulunmayan hâllerde yediyüzotuz günden fazla olmamak üzere belirlenen tam gün sayısının, bir gün için belirlenen miktarla çarpılması suretiyle bulunacak miktarı Devlet Hazinesine ödemesinden ibarettir.

Kamu davası paraya çevrilebilir mi?

Savcılık Cezaları: Bazı suçlar hem hapis hem de para cezası ile sonuçlanabilir. Sadece hapis cezası olan medeni cezalar, bir yıldan azsa ve belirli diğer koşulları karşılıyorsa para cezasına çevrilebilir.

Uzlaşma olmazsa kamu davası açılır mı?

Kamu davasının açılmasının ertelenmesine karar verildikten sonra, uzlaşma şartlarının oluşmaması halinde kamu davası açılır. Uzlaşmaya varılması halinde, soruşturulan suçtan dolayı tazminat davası açılamaz; açılan davadan vazgeçilmiş sayılır.

Savcı beraat isterse ne olur?

Savcının mütalaası beraat yönünde ise sanık veya müdafii mütalaaya itiraz etmez. Savcı mütalaasına dayanarak sanığın cezalandırılmasını talep ederse, mütalaaya karşı belirlenen süre içinde mahkemeye sunulması gereken bir dilekçe ile davanın yazılı savunması yapılır.

Hakaret suçu kamu davasına döner mi?

Hakaret nedeniyle kovuşturma ihbarı gerektiren bir suç olduğundan soruşturma, savcılığa ihbarın ulaşmasından sonra başlar. Soruşturma sonucunda suç şüphesi yeterli bulunursa savcılık, kovuşturma makamı olarak kamuya açık şikâyette bulunur.

Açılan kamu davası geri çekilir mi?

En çok merak edilen konulardan biri de kamu davasının iptal edilip edilmediğidir. Bu durumda kamu davasının düşürülüp düşürülmediği de tartışılmaktadır. Ancak suç şikâyete bağlıysa şikâyet geri çekilse bile dava hiçbir şekilde durdurulmayacaktır.

Savcıya ifade verdikten sonra mahkeme ne zaman olur?

Bir ifade verildikten sonra ceza davası açma süresi, araştırılan olaya ve soruşturmanın yürütüldüğü yere bağlı olarak değişir. Ortalama olarak, bir ifade verildikten sonra ceza davasının açılması 6 ila 12 ay sürer.

Savcı yeterli delil olmadan dava açabilir mi?

Kamu davası açmak için yeterli delil yoksa veya dava açmak için başka bir şart yoksa kamu davası açmak mümkün değildir. Bu durumda delillerin değerlendirilmesi savcının takdirindedir. Şüphelilerin kamu adına dava açılmasına gerek olmadığına karar verilmesi gerekir.

Soruşturma en fazla kaç yıl sürer?

Soruşturmanın tamamlanması için yasal bir zaman sınırı bulunmamakla birlikte, soruşturmanın belirli olayın niteliğine bağlı olarak makul bir süre içinde tamamlanması gerekir. Soruşturma 1 ay veya 1 yıl sürebilir. Ancak soruşturmanın süresi alınacak önlemlerle orantılı olmalıdır.

Kamu davasında kimler olur?

Kamu davasına katılma Madde 237 – (1) Mağdurlar, suçtan zarar gören gerçek ve tüzel kişiler ile mali sorumluluğu bulunanlar, hüküm verilinceye kadar ilk derece mahkemesinin her aşamasında şikâyette bulunmak suretiyle kamu davasına katılabilir.

Şikayet ne zaman davaya dönüşür?

İtiraz süresi: İtiraz süreniz 6 aydır. Buna göre yetkili kişi, soruşturması ve kovuşturması rapora bağlı olan suçu 6 ay içinde bildirmezse, soruşturma veya kovuşturma yapılamaz.

Sicili temiz olan biri ceza alır mı?

Sabıka kaydının olmaması ceza almaya engel değildir ancak kısa süreli hapis cezasının alternatif yaptırımlara çevrilmesi, hapis cezasının ertelenmesi, takdiri indirim ve kamu davasının açılmasının ertelenmesi imkânlarından yararlanabilmek için sabıkanın olmaması önemlidir.

İlk suçta ceza verilir mi?

Cezanın şiddeti işlenen suçun türüne ve şiddetine bağlıdır. İlk kez suç işleyen birine genellikle daha hafif bir ceza verilir.

Kaynak: ibiloglunakliyat.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

solarmed.com.tr