SGK borç affı 2024 ne zaman?
Bağ Kur Borç Affı ne zaman yürürlüğe girecek? 2024 yılında omnibus yasaya dahil edilmesi beklenen Bağ Kur Borç Affı Yönetmeliği’nin yılın ikinci çeyreğinde yürürlüğe girmesi bekleniyor.
SGK geriye dönük kaç yıl inceleme yapar?
Hizmet tespit davası kaç yıl geriye gider? İşveren tarafından aylık katkı payı ve fayda belgeleri verilmeyen veya istihdamı tespit edilemeyen sigortalılar, şikâyet tarihinden itibaren 5 yıl içinde faydalarının tespitini talep edebilirler.
SGK prim borcu silinir mi?
Önceki GSS borcunu ödeyemeyen vatandaşların gelir testi yaptırmaları ve bunu belgelemeleri halinde önceki SGK primi borçları silinecek.
SGK’ya olan borç ödenmezse ne olur?
Öncelikle, borçlar birikmeye devam ederse, Sosyal Sigorta Kurumu (SGK) tarafından haciz ve müsadere gibi yasal işlem yapılabilir. Bu durum, borçlunun varlıklarına el konulması riskini doğurur. Ayrıca, ödenmemiş UHI primleri sağlık hizmetlerine erişimde kısıtlamalara yol açabilir.
2024 borç siliniyor mu?
Bu açıklamalara göre, 2024 yılında çeşitli vergi borçlarının veya bu borçlara ilişkin gecikme faizlerinin af yoluyla ödenmesi veya azaltılması planlanıyor. Ancak henüz kesinleşmiş bir açıklama veya yürürlükte olan bir yasa olmadığını belirtmek isteriz.
SGK prim borçlarına af var mı?
Önümüzdeki günlerde Meclis’e sunulacak ve yaklaşık dokuz maddeden oluşması beklenen teklifte, Genel Sağlık Sigortası (GSS) prim borçları tahsil edilmeyecek. 1 Ocak 2025’te on yıllık zamanaşımı süresi dolacak olan GSS prim borçları için aftan yaklaşık 400 bin kişinin yararlanacağı açıklandı.
SGK borçlarında zaman aşımı kaç yıldır?
Sigorta primleri ve diğer alacaklar için, ödeme süresinin sona erdiği tarihi izleyen takvim yılının başından itibaren kural olarak 10 yıllık zamanaşımı süresi uygulanır.
Devlete olan borç zaman aşımına uğrar mı?
Ancak, 6183 sayılı Kanunun 102 nci maddesine göre vergi borçları, vadesinin geldiği takvim yılını izleyen takvim yılının başından itibaren 5 yıl içinde tahsil edilmediği takdirde zamanaşımına uğrar.
Yeni torba yasada SGK’da geriye dönük borçlanma var mı?
Toplu Eser Kanununda geriye dönük ilk tescil veya ödünç alma imkânı yoktur.
SGK borç çıkardı ne yapmalıyım?
SGK tarafından yapılan bu işlem bazen hatalı olabilir. İşlemin sosyal güvenlik mevzuatına uygun olup olmadığı kontrol edilmeli, uygun değilse idari başvuru yapılmalıdır. Başvuru sonuç vermezse dava açılmalıdır. Dava, kesilen maaşın iadesi ve birikmiş borcun ödenmesi için kullanılabilir.
Kimlerin prim borcu silinecek?
Hak kazanmak için, gelir testi sonuçları hanenin kişi başına düşen gelirinin asgari ücretin 1/3’ünden az olduğunu gösterir. Prim borçları, gelir testinde başarısız olanlar da dahil olmak üzere UHI primlerini ödememiş kişilere verilir.
SGK borcu ne zaman icraya düşer?
Ödeme emrinin tebliğinden itibaren 7 gün içinde borcun ödenmemesi halinde icra takibi başlatılır.
SGK prim borcu varsa haciz gelir mi?
Bu kapsamda borçluların SGK süresi içerisinde tahsil edilemeyen alacakları, bankalardaki mevduatları, trafik kayıtları, taşınır ve taşınmaz malları vb. ile ilgili olarak üçüncü kişiler nezdindeki hak ve alacakları dikkate alınarak haciz konulabilir.
4A sigortada geriye dönük borçlanma var mı?
Ayrıca e-devlet üzerinden prim iadesi yapabilirsiniz. Kadın sigortalılar için bu işlemlerde herhangi bir belge istenmemektedir. Başvuru süreci kurum belgelerinin görüntülenmesiyle tamamlanmaktadır. Yıl başında geriye dönük borçlanma; Tüm 4A, 4B ve 4C sigorta sistemlerine uygulanır.
Ssk girişi var ama prim yatmamış ne yapmalıyız?
SSI primleri hiç ödenmeyen veya kısmen ödenen çalışanlar derhal Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bilgi Numarası 170’i arayarak bu durumu bildirmelidir. Çalışma ve Sosyal Sigorta Kurumu bu bildirimden hemen sonra teftişe başlayacaktır. Teftiş görevlileri çalışanın iş yerine giderek bir soruşturma yapacaktır.
2024 yapılandırma gelecek mi?
Araştırmaya göre, 2024’ün ikinci yarısında önceki dönemlere kıyasla daha güçlü bir yeniden yapılandırma bekleniyor. Yeniden yapılandırma işlemlerinin en çok inşaat, tarım, gayrimenkul ve perakende sektörlerinde beklendiği belirtiliyor.
SGK prim borcu kaç taksit yapıyor?
Yeniden yapılandırma başvuru formunda borcun peşin mi yoksa kaç taksitte ödeneceği belirtilmelidir. Borcun taksitle ödeneceği durumda 12, 18, 24, 36 veya 48 eşit taksit ödeme seçeneklerinden biri seçilmeli ve işaretlenmeli, en fazla 48 eşit taksit olmalıdır.
İhya affı ne demek?
Daha önce silinen ve dondurulan hizmet günlerini canlandırabilir ve emeklilik hesaplarına ekleyebilirler. Bu, ödedikleri süreyi beklemek zorunda kalmadan emekli olmalarını sağlar. Bu prosedür için, fayda alanların Sosyal Sigorta Kurumuna bir başvuruda bulunmaları gerekir.
Borç yapılandırma başladı mı?
BDDK son haftalarda kredi kartlarıyla ilgili önemli bir adım attı. Haberlere göre, bireysel kredi kartı ve tüketici kredi borçlarını ödeyemeyenlere, birikmiş tutarı 60 aya kadar yeniden yapılandırma fırsatı verilecek. Kredi kartı borcu yeniden yapılandırma süreci 1 Kasım’da başladı.